Μυκητιάσεις

Η μυκητίαση είναι μια λοίμωξη που οφείλεται σε μύκητες και προσβάλλουν το δέρμα, τις τρίχες και τα νύχια. Η μετάδοση από μολυσμένο ζώο είναι πιο συχνή και με έντονη κλινική συμπτωματολογία από τη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων. Ο συνδυασμός της κλινικής εικόνας και της καλλιέργειας για μύκητες από την βλάβη θέτει την σωστή διάγνωση.

Χατζηγιαννάκης Ευστράτιος - Δερματολόγος - Ιωάννινα

Χαρακτηριστικά και Παρατηρήσεις

Σε προσβολή του δέρματος παρατηρούνται δακτυλιοειδείς ερυθρές βλάβες με ήπια απολέπιση και κνησμό. Χαρακτηριστική και ιδιαίτερα γνωστή είναι η περίπτωση της ποικιλόχρους πιτυρίασης που προκαλεί κηλίδες στον κορμό (συνήθως στην πλάτη) διαφορετικού χρώματος από το γύρω δέρμα.

Η προσβολή των τριχών από τους μύκητες έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια τους τοπικά. Η απώλεια αυτή είναι παροδική και επανεκφύονται οι τρίχες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Τα νύχια προσβάλλονται αρκετά συχνά και ιδιαίτερα των ποδιών. Είναι δυνατόν να συνυπάρχει και μυκητίαση των μεσοδακτύλιων πτυχών των άκρων ποδών, γνωστή και ως ‘athlete’s foot’. Σε αυτές τις περιπτώσεις μεγάλη σημασία έχει η υγρασία των άκρων ποδών λόγω ακατάλληλων υποδημάτων, hobby όπως το κολυμβητήριο, αλλά και παθολογικών παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η μυκητίαση θεραπεύεται με την χρήση τοπικών και συστηματικών σκευασμάτων. Ιδιαίτερα επίμονες και χρονοβόρες στην θεραπεία τους είναι οι ονυχομυκητιάσεις των άκρων ποδών που απαιτούν αγωγή τόσο τοπική, όσο και συστηματική για 3 με 6 μήνες.

Επιλέξτε ημερομηνία & ώρα και προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Τρίτη
Πέμπτη – Παρασκευή

09:30 – 13:30 & 17:30 – 21:00

© dermstyle 2022

Κατασκευή Website Ιωάννινα