Έκζεμα

Η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) είναι χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος αγνώστου αιτιολογίας, με κληρονομική προδιάθεση στο 70% των περιπτώσεων. Προσβάλλει το 5-15% των παιδιών σχολικής ηλικίας και το 2-10% των ενηλίκων. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα πάσχουν πιο συχνά από τροφικές αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση, ενώ είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και ιούς. Προκαλεί ερεθισμό, λεπίδωση και σοβαρό κνησμό στο δέρμα. Σε μελανές επιδερμίδες αυτό μπορεί να είναι πιο μωβ από ότι ερυθρό ή απλά ένα σκουρότερο χρώμα στο δέρμα.

Όταν παρουσιάζεται στα χέρια, μπορεί να έχει επίσης και μικρές φουσκάλες κατά μήκος των πλευρών των δακτύλων ή στις παλάμες. Τα χέρια μπορεί να πονάνε και να ξεραθούν με ανοίγματα και ραγίσματα στις παλάμες ή γύρω από τα δάκτυλα.

Χατζηγιαννάκης Ευστράτιος - Δερματολόγος - Ιωάννινα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Οι κύριοι παράγοντες που προδιαθέτουν για έκζεμα είναι: Το συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών μαζί με την αυξημένη επαφή με σαπούνια, απορρυπαντικά και άλλα ερεθιστικά προϊόντα. Η κατάπτωση, το άγχος, η κούραση επιδεινώνουν την δερματίτιδα. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει στο σκάσιμο της επιδερμίδας και η δερματίτιδα να μολυνθεί. Επίσης η δερματίτιδα στα χέρια μπορεί να χειροτερέψει τον χειμώνα επειδή ο κρύος καιρός προκαλεί χαμηλή υγρασία και ξήρανση του δέρματος.

ΣΤΟΧΟΣ

Κύριος στόχος της θεραπείας είναι η σωστή ενυδάτωση και λίπανση του ατοπικού δέρματος ώστε να κατασταλεί ο κνησμός που προκαλεί εξάρσεις.

Επιλέξτε ημερομηνία & ώρα και προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Τρίτη
Πέμπτη – Παρασκευή

09:30 – 13:30 & 17:30 – 21:00

© dermstyle 2022

Κατασκευή Website Ιωάννινα