Αφροδίσια Νοσήματα

Μέχρι την δεκαετία του 1990, τα ΣΜΝ ήταν ευρέως γνωστά ως αφροδίσια νοσήματα (venereal diseases). Το επίθετο ’αφροδίσιος’ προέρχεται από το όνομα Αφροδίτη (Venereal από το λατινικό Venus), που ήταν η αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή θεά του έρωτα. Κοινωνική νόσος ήταν ένας άλλος ευφημισμός. Μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και τα περισσότερα από αυτά είναι θεραπεύσιμα. Άλλα, όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα και το AIDS -όλα προκαλούνται από ιούς- δεν έχουν ριζική και αιτιολογική θεραπεία.

Χατζηγιαννάκης Ευστράτιος - Δερματολόγος - Ιωάννινα

ΑΝΑΛΥΣΗ

Τι είναι η γονόρροια?

Γνωστή και ως ‘βλεννόρροια’, είναι μικροβιακή λοίμωξη που μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και όχι από τις τουαλέτες και τις χειρολαβές. Στους άνδρες εκδηλώνεται με έκκριση πύου από την ουρήθρα ενώ στις γυναίκες συχνά δεν δίνει συμπτώματα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Η θεραπεία της είναι σχετικά εύκολη με φάρμακα και η πρόληψη της γίνεται με την χρήση προφυλακτικών.

Τι είναι χλαμυδιακή λοίμωξη?

Είναι μικροβιακή λοίμωξη που μοιάζει με την γονόρροια στον τρόπο μετάδοσης και στα συμπτώματα. Η διάγνωση της είναι δυσκολότερη αλλά υπάρχουν αρκετά αντιβιοτικά για την θεραπεία της. Χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως επιδιδυμίτιδα στον άνδρα και φλεγμονώδη πυελική νόσο, ακόμα και στείρωση στις γυναίκες.

Τι είναι η σύφιλη?

Μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τις σπειροχαίτες. Υπάρχουν τρία στάδια της νόσου. Στο πρώτο στάδιο έχουμε έλκος στα γεννητικά όργανα, είναι πολύ μεταδοτικό και μπορεί να κρατήσει από 1-5 εβδομάδες. Ακόμα και χωρίς θεραπεία το στάδιο αυτό συνήθως υποχωρεί. Όμως 25% των ατόμων αυτών θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, την δευτερογενή σύφιλη. Στο στάδιο αυτό παρουσιάζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα και πυρετός και η μεταδοτικότητα της νόσου παραμένει υψηλή. Στο τρίτο στάδιο (σπάνιο σήμερα) η νόσος προσβάλει το νευρικό σύστημα και την καρδιά ,δεν είναι συνήθως μεταδοτική, και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Τι είναι έρπης των γεννητικών οργάνων?

Είναι μια ιογενής λοίμωξη μεταδιδόμενη σεξουαλικά. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινάνε με κνησμό στα γεννητικά όργανα που ακολουθείται από ερυθρότητα, φυσαλίδες και επώδυνα έλκη. Η νόσος είναι μεταδοτική όλη αυτή την περίοδο, ενώ μετά την εξαφάνιση των ελκών παύει να είναι μεταδοτική. Μπορεί να μεταδοθεί και σε άλλα σημεία του σώματος (π.χ. μάτια) γι’ αυτό συνιστάται η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, χρήση προφυλακτικού και σε περίοδο έξαρσης να αποφεύγουμε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα.

Τι είναι τα κονδυλώματα?

Προκαλούνται από τους ιούς του ανθρώπινου θηλώματος(HPV) που επίσης είναι το αίτιο των ‘μυρμηγκιών’. Μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι άνθρωποι μολυσμένοι με HPV δεν έχουν συμπτώματα και αγνοούν ότι έχουν την λοίμωξη. Μπορεί να προκαλέσει κνησμό και πόνο, ενώ στις γυναίκες προδιαθέτει στην εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν κατά απόλυτο τρόπο.

Τι είναι το AIDS?

Το AIDS είναι ένα μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από τον ιό της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας(HIV). Ο ιός αυτός προκαλεί εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και την συνακόλουθη αύξηση της ευαισθησίας του σε λοιμώξεις και νεοπλάσματα.

Τι είναι η ηπατίτιδα Β?

Το αίτιο είναι ο ιός HBV που προκαλεί φλεγμονή στο ήπαρ. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι δεν είναι ΣΜΝ, όμως μία από τις συχνότερες οδούς μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Θυμηθείτε!!!
Το πιο σημαντικό συμπέρασμα για τα ΣΜΝ είναι ότι μπορούν να προληφθούν. Την σημερινή εποχή οι κίνδυνοι από τα νοσήματα αυτά υποτιμώνται από πολλούς. Η χρήση προφυλακτικών μπορεί να συντελέσει στην μείωση των λοιμώξεων αυτών, όμως δεν προστατεύει έναντι όλων των περιπτώσεων.

Επιλέξτε ημερομηνία & ώρα και προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Τρίτη
Πέμπτη – Παρασκευή

09:30 – 13:30 & 17:30 – 21:00

© dermstyle 2022

Κατασκευή Website Ιωάννινα