Ακμή

Η ακμή είναι η πιο συχνή νόσος της εφηβικής ηλικίας αν και μερικές φορές εμφανίζεται και κατά την ενήλικη ζωή και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Η κοινή ακμή, η οποία είναι αυτή που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο, έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό των φαγεσώρων, ανοιχτών (μαύρα στίγματα) και κλειστών (μικρά λεύκωπα επάρματα) που γεμίζουν τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και είναι η πιο ήπια εκδήλωση της.

Δεν είναι γνωστά τα αίτια αν και είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση της είναι:

  • Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Στρες
  • Ερεθισμός του δέρματος
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων
  • Χρήση αναβολικών και διαφόρων ναρκωτικών ουσιών
  • Χρήση λιπαρών καλλυντικών
Χατζηγιαννάκης Ευστράτιος - Δερματολόγος - Ιωάννινα

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Η ακμή είναι μεταδοτική.

Πραγματικότητα: Δεν πρόκειται για μεταδοτική νόσο, εκτός αν πρόκειται για σταφυλοκοκκική μόλυνση.

Οι λιπαρές τροφές και η σοκολάτα επιδεινώνουν την ακμή.

Πραγματικότητα: Αυτό που μπορεί να την επιδεινώσει είναι η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ διερευνάται η πιθανή επίδραση των ανθρακούχων αναψυκτικών και των γαλακτοκομικών.

Ο καθαρισμός προσώπου.

Πραγματικότητα: Η διαδικασία του καθαρισμού προσώπου αντενδείκνυται, όπως και η σύνθλιψη, πίεση, ξύσιμο των βλαβών της ακμής, γιατί με παρόμοιους χειρισμούς μπορεί να παρατηρηθεί βαριά επιδείνωση με ουλοποιημένες βλάβες.

Ο ήλιος είναι «φίλος» στην θεραπεία της ακμής.

Πραγματικότητα: Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι ο ήλιος θεραπεύει την ακμή γιατί μαυρίζει το δέρμα και «κρύβει» τα σημάδια, αλλά μετά την έκθεση στον ήλιο διεγείρονται οι σμηγματογόνοι αδένες και το δέρμα μας γίνεται πιο λιπαρό.

Θα αφήσει σημάδια?

Πραγματικότητα: Αν αντιμετωπιστεί σωστά συνήθως αφήνει ελάχιστα ως και καθόλου σημάδια. Αν βέβαια αφήσει τελικά ουλές, υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες που μπορούν να τα μετριάσουν ή και να τα εξαλείψουν. Οι κυριότερες μέθοδοι είναι:

Peeling: κυρίως χημικά που λειαίνουν το δέρμα, αν και θα χρειαστούν περισσότερες από μία εφαρμογές για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δερμοαπόξεση: εξαφανίζει τις υπερτροφικές ή ατροφικές ουλές.

Lasers: όπως ablative και non-ablative fractional lasers που αναπλάθουν την επιδερμίδα και κινητοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου ώστε να μικρύνουν οι ουλές της ακμής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • Τοπικά φάρμακα
  • Θεραπεία από το στόμα
  • Lasers Er: Glass στα 1550 nm η με φωτοδυναμική θεραπεία, που μειώνουν τον πληθυσμό του p. acnes και προκαλούν σμίκρυνση των σμηγματογόνων αδένων.


Η ακμή απαιτεί έγκαιρη αντιμετώπιση προκειμένου να μην υποτροπιάσει και να μην αφήσει ουλές. Η ακμή είναι νόσος, όχι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Χρειάζεται ιατρική βοήθεια και δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεστε για το πρόβλημα σας.

Επιλέξτε ημερομηνία & ώρα και προγραμματίστε το ραντεβού σας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Τρίτη
Πέμπτη – Παρασκευή

09:30 – 13:30 & 17:30 – 21:00

© dermstyle 2022

Κατασκευή Website Ιωάννινα