Άρθρα

Χατζηγιαννάκης Ευστράτιος - Δερματολόγος - Ιωάννινα

Φωτογήρανση & Τρόποι Αντιμετώπισης

Μπορεί ο ήλιος να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών (αφού πολλές ορμόνες και βιταμίνες χρειάζονται το ηλιακό φως), αλλά τα τελευταία χρόνια ο ήλιος και πιο συγκεκριμένα η αλόγιστη παραμονή μας κάτω από τον ήλιο, μπορεί να δημιουργήσει πολλά δερματικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η περίφημη φωτογήρανση. Συναντήσαμε το δερματολόγο Χατζηγιαννάκη Ευστράτιο και μιλήσαμε μαζί του με σκοπό καταλάβουμε τι είναι φωτογήρανση, τι κάνει στο δέρμα, πώς θα προστατευτούμε και ποια είναι τα πρώτα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχούν.

Η φωτογήρανση έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας και οι βλάβες που προκαλεί είναι αποτέλεσμα της σωρευτικής έκθεσής μας στον ήλιο.

Πριν το 1920, ήταν περίεργο άτομα της μεσαίας και της ανώτερης τάξης να θέλουν μαυρισμένο δέρμα, γιατί μόνο οι εργάτες ήταν μαυρισμένοι από τον ήλιο. Αργότερα, η Coco Chanel λάνσαρε τη μόδα του απόλυτα λευκού ρούχου, που αναδεικνύεται με ένα μπρούτζινο μαύρισμα. Το μαύρισμα τότε σήμαινε ότι το άτομο είχε την οικονομική δυνατότητα να ξεκουράζεται στον ήλιο, ενώ οι εργάτες δούλευαν μέσα στα εργοστάσια. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, το οποίο συνήθως σημαίνει περισσότερη ώρα έξω στον ήλιο.

Πότε ξεκινάει;
Γενικά, στα τέλη της δεκαετίας των ’20 και στις αρχές των ’30, τα πρώτα σημάδια της φωτογήρανσης (ελαφριά καταστροφή) κάνουν την εμφάνισή τους.

Αίτια;
Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA, UVB. Οι φωτοκαταστροφικές δράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα επηρεάζονται από: την ένταση, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο και τη συχνότητα της έκθεσης.
Η UVB μας διαπερνά όλο τον χρόνο, αποδεσμεύει μεγάλη ενέργεια στις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας και είναι αυτή που προκαλεί έγκαυμα και μελάγχρου.
Η UVA αποδεσμεύει μικρότερη ενέργεια αλλά διαπερνά πιο βαθιά φθάνοντας στο υποδόριο λίπος. Είναι υπεύθυνη μακροχρόνιων καταστροφικών επιδράσεων στο δέρμα.

Τα σημάδια της φωτογήρανσης

 • Τραχύτητα
  Το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ λόγω καταστροφής του υδρολιπιδικού φιλμ και της πάχυνσης της κεράτινης στιβάδας.
 • Ρυτίδες
  Οι ρυτίδες δημιουργούνται λόγω της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο και αυξάνονται με την αφυδάτωση του δέρματος.
 • Χαλάρωση
  Αυτό συμβαίνει καθώς το δέρμα δεν έχει επαρκή ελαστικότητα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βαρύτητας και έτσι χαλαρώνει.
 • Ωχρό δέρμα
  Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος καταστρέφονται και μειώνονται. Στην πραγματικότητα το δέρμα παρουσιάζει ανεπάρκεια σε αιμοφόρα αγγεία.
 • Δυσχρωμίες
  Εμφανίζονται ως εντονότερος χρωματισμός του δέρματος σε κάποιες περιοχές και μπορεί να συμβεί και σε άτομα με σκούρο δέρμα.
 • Ηλιακοί Φαγέσωρες
  Σε περιπτώσεις χρόνιας σοβαρής ηλιακής καταστροφής, τα μεγάλα “μαύρα στίγματα” εμφανίζονται στις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου, όπως μύτη κ μέτωπο.
 • Ηλιακή(Ακτινική) Υπερκεράτωση
  Τα ηλιακά σημάδια προκαλούνται από την καταστροφή του DNA των κυττάρων που έχουν δεχθεί ακτινοβολία και τα οποία τότε αναπτύσσονται ως υπερκεράτωση ή καρκίνος του δέρματος.
 • Ελάστωση(ELASTOSIS)
  Γνωστή επίσης ως “δέρμα χήνας”, “λαιμός γαλοπούλας”. Παρατηρείται στο λαιμό και στην περιοχή θώρακα. Φαίνεται ότι οι ελαστικές ίνες σπάνε εξαιτίας της έκθεσης στις ακτίνες UV και όταν σπάσουν απότομα, διασκορπίζονται σχηματίζοντας συμπαγείς μάζες. Αυτή η ηλιακή καταστροφή είναι μόνιμη και πολύ λίγα μπορούμε να κάνουμε για να τη θεραπεύσουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Από τη στιγμή που το δέρμα έχει υποστεί φωτογήρανση, η απλή περιποίηση με προϊόντα για χρήση στο σπίτι δεν είναι αρκετή. Πρέπει να ακολουθήσουν εντατικές – ειδικές θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους γιατρούς και μόνο.

Η περιποίηση στο σπίτι θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένα καλλυντικά που θα περιέχουν ουσίες, όπως Υαλουρονικό, βιταμίνες Α,Ε,C και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το συνένζυμο Q10, λινολεϊκό οξύ κ.ά., σε συγκεντρώσεις που θα καθορίσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος.

Ο γιατρός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε θεραπείες με:

 • Peeling: Χημική αποφλοίωση με ουσίες AHA, BHA, TCA κ.ά.
 • Μεσοθεραπεία με αντιοξειδωτικές ουσίες και υαλουρονικό
 • Microdermabrasion
 • Νήματα PDO
 • LASER
Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Τρίτη
Πέμπτη – Παρασκευή

09:30 – 13:30 & 17:30 – 21:00

© dermstyle 2022

Κατασκευή Website Ιωάννινα